02-05-2015

Voor wie het nog niet hadden gezien; de vlaggen- mast is verplaatst.

De (gerepareerde) vlaggen wapperen voortaan halverwege de haven.

Vlaggenmast

Voor de natuurlief- hebbers onder ons; vanmiddag is er op 't Stukse een lepelaar gespot.

Lepelaar

11-05-2015

Bijna even groot en minstens even rood (door Joep Crolla)

Een rode esdoorn. Ter herinnering. Een rood boompje, in de haven.

Bijna even groot en minstens even rood als Tonnie van Hans.

De rode blaadjes, druk in de wind. Dan weer bladstil, als ligt dat Tonnie-beumpke met een glaasje witte wijn en de voetjes omhoog op het achterdek.

Een boompje met rode blaadjes in een grote pot.

Met twee handvatten. Soms staat die hier. En soms staat ‘íe daar. Net als ons Tonnie, dan voor op de kop van de haven, dan weer op haar eigen boot. Dan weer ergens daartussen in, op de steiger, bij een boot, wandelend met Sjoerdje of in de palavertent . Een rode esdoorn in een pot. Opdat die geen natte voeten krijgt in de winter. Als de Bergsche Maas onder de slagboom klotst. Want dan kan Hans ons Tonnie-beumpke hoog en droog in zunnen eigen hof zetten.

Dat rooie beumpke, dat staat voorlopig aan bakboord van de tent.

Bij de picknicktafel. Tenslotte zat Teuntje daar ôk gèr. Um te buurte. En met dat beumpke zit ze toch nog ’n bietje bij ons …..

9 mei 2015

11-5-2015

Feestelijk te water (door Joep Crolla)

De hijskraan versierd. De harmonie, aangetreden via de gsm van Joep en YoepTjoep, speelt feestelijke marsmuziek door de luidsprekers van die telefoon. Opa Jac Meijs voorop met de bel (normaliter luidt die omdat de koffie klaar staat). Daarachter droge havenmeester Marc en zijn jongste zoon Michiel. Ze trekken een trailer met de Smiley uit de loods. Michiels boot is op 9 mei feestelijk te water  gelaten. Het publiek staat in rijen om de kraan. Er is Jip en Janneke champagne en later taart bij de koffie. Confettiekanonnen bulderen.

Er wordt gesproken over de meest feestelijke stapelloop in Nederland sinds die van de Zeven Provinciën van Michiel de Ruijter, bijna vierhonderd jaar geleden. De Smiley van Michiel Marcszoon Meijs meet bijna zeven voet en wordt voortgestuwd door twee peddels of twee paardenkrachten.

Alleen oma Meijs miste de stapelloop. Ze zat bij de kapper….

Wilde er natuurlijk tiptop bijlopen voor de stapelloop, maar een watergolf hield haar op. Gelukkig hebben we de foto’s nog….

9 mei 2015